به گزارش پیام خانواده، در حالی که بالاترین مقامات کشور همواره تاکید بر شفافیت و اطلاع آحاد ملت از امور دارند، عملکرد برخی مدیران وزارت آموزش و پرورش نشان از تمایل به ایجاد فضای بسته و شرایط ابهامآلود حتی در موارد بسیار ساده دارد.
انتشار عمومی دو پاسخ رسمی از سوی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات (iranfoia.ir) باعث تقویت این گمانه و نمایان شدن تمایل مدیران این سازمان برای عدم انتشار سادهترین اطلاعات برای مردم شده است؛ امید است سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان مردم را محرم دانسته و ابهام در عملکرد را برای آنان به یادگار نگذارد.
تغییر هر ساله نشانی و شماره تماس مدارس سمپاد!
نخستین درخواست مربوط به انتشار عمومی فهرست مدارس سمپاد به همراه نشانی و شماره تماس آنها بوده است. خانم الهام یاوری؛ رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان در پاسخ به این درخواست ذکر کرده است: «این سازمان همه ساله در موعد ثبتنام آزمونهای ورودی مدارس استعدادهای درخشان، اسامی مدارس سمپاد به تفکیک استان و شهر به همراه نشانی آنها را بر روی سامانه ثبتنام جهت انتخاب آگاهانه داوطلبان درج میکند که برای کلیه داوطلبان قابل رویت است. لازم به ذکر است به دلیل امکان تغییر هر ساله فضای فیزیکی تعداد محدودی از مدارس، ادارات آموزش و پرورش استانها اسامی مدارس سمپاد و آدرس آنها را بر اساس آخرین تغییرات در سامانههای استانی جهت دسترسی عمومی بارگذاری میکنند» (نامه شماره 9201-104 مورخ 24-01-1400).
در حالی که سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان مدعی است مشخصات مدارس را در سامانه ثبتنام در دسترس قرار داده است اما در دفترچه ثبتنام آزمونهای ورودی در سامانه مذکور (azmoon.medu.ir)، اثری از مشخصات مدارس سمپاد (نام مدارس به همراه نشانی و شماره تماس) وجود ندارد. علاوه بر آن وبگاههای ادارات آموزش و پرورش استانها نیز فاقد اطلاعات مذکور هستند.
نکته جالب در این پاسخ، اشاره به امکان تغییر هر ساله فضای فیزیکی مدارس سمپاد است! از آنجایی که همواره بهترین ساختمانها و امکانات وزارت آموزش و پرورش به صورت ثابت در اختیار مدارس استعدادهای درخشان بوده است لذا طرح این ادعا از سوی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان عجیب به نظر میرسد.
سردرگمی دانشآموزان با انتشار دفترچه سؤالات!
دومین درخواست، مربوط به انتشار بانک دفترچه سؤالات آزمونهای ورودی مدارس سمپاد در 10 سال اخیر دارد. در پاسخ رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان به این درخواست آمده است: «این سازمان مطابق دستورالعمل ارسالی به استانها، همه ساله پس از پایان برگزاری آزمون نسبت به انتشار دفترچه سوالات آزمونهای دوره اول و دوم متوسطه مدارس استعدادهای درخشان و همچنین کلید آن از طریق سایت مربوطه اقدام میکند. لازم به ذکر است مبنای طراحی سوالات آزمونهای ورودی مدارس استعدادهای درخشان هر ساله بر اساس سیاستهای این سازمان و همچنین آخرین تغییرات کتب درسی بوده و بارگذاری محتوای سوالات ده سال اخیر با توجه به تغییرات متعدد موجود میتواند موجب سردرگمی دانش آموزان و متقاضیان شرکت در این آزمونها شود» (نامه شماره 9204-104 مورخ 24-01-1400).
حتی با درست فرض کردن ادعای سمپاد درباره تاثیر تغییرات کتابهای درسی بر عدم انتشار بانک دفترچه سؤالات کنکورهای سمپاد، محتوای دفترچه راهنمای ثبتنام آزمونهای ورودی مدارس سمپاد نشان میدهد در متوسطه اول، سؤالات بدون ارتباط با کتابهای درسی و تحت عنوان کلی «سنجش هوش، استعداد و خلاقیت» طرح میشوند. در متوسطه دوم نیز سؤالات این آزمونها به دو گروه «استعداد تحلیلی» و «استعداد تحصیلی» تقسیم شده و سؤالات استعداد تحلیلی (50 درصد کل سؤالات آزمون) مستقل از کتابهای درسی تهیه میشوند!
نگرانی از ارزیابی عملکرد سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و اعتراضات و انتقادات سالهای اخیر به اعتبار و کیفیت سؤالات کنکورهای سمپاد، گمانهای است که برخی منتقدان آن را موجب بروز اینگونه واکنشها از سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان میدانند.